Poolbygge
Att bygga en pool till sitt hem kan för många människor vara en dröm som går i uppfyllelse. Plötsligt får man en större valfrihet, man kan bada när man vill och dessutom göra det ostört. Poolen är guld värd under sommarhalvåret och det kommer göra gästerna intresserade av att komma på besök igen. Det krävs dock en del planering och kunskap för att poolbygget ska bli så bra som möjligt och för att poolen ska kunna användas i flera år framöver.
Vad är ett poolbygge?
Ett poolbygge är kortfattat förklarat en byggnation av en pool och allt runt omkring den. Det kan handla om både poolen i sig, vattenpumpen, filtreringsanordningar, etage som poolen ska placeras i och så vidare. Det är tillåtet att bygga pool själv, men även då och när man anlitar en byggfirma ska ett bygglov ansökas om hos kommunen. Bygglovet fastställer att poolen följer de lagstadgade kraven om att inte hindra utsikten för allmänna vägar och eventuella grannar.
De hantverkare som får i uppdrag att konstruera pooler är ofta snickare och VVS-hantverkare. Ibland kan murare och målare krävas om ytan runtomkring ska vara av mursten eller målad på ett speciellt sätt. Det är självklart tillåtet att följa byggprocessen om det görs i ens privata hem, dock ska man inte störa alltför mycket under själva byggprocessen då det kan förhala färdigställandet.
Hur lång tid det tar att bygga pool beror på offerten som man kan begära att få. Det kan ta allt från några månader till något år, också beroende på vilken säsong det är. Under sommarhalvåret är det toppen att snickra och dona eftersom vädret ofta är fint, men å andra sidan har snickarna semester då som alla andra.

Vad kostar ett poolbygge
Att bygga en pool är inte gratis och man kan inte räkna med att underhållet av den ska följa en fast kostnad. Man måste alltid ha en buffert. Vattenpumpen kan gå sönder, filtreringsanordningar kan behöva bytas ut och värmeledningar kan behöva få läckor igentäppta.
Det finns olika prisklasser för olika typer av pooler. En tumregel är att ju större poolen är desto dyrare är den, detsamma gäller för principen att en pool är annorlunda byggd eller rentav specialanpassad. Standardpoolen är rektangulär – det är även den form på en pool som är billigast. Den är nämligen lättast att skapa.
Räkna med att få betala minst 50.000 svenska kronor för en liten pool, mer om den är större. Det finns vräkiga pooler som kostar över 200.000 kronor men dessa är det få som köper eftersom det handlar om mycket pengar.
Välj vilken typ av beläggning du vill ha runt om poolen
Att gå på ett trädäck är ofta skönt för fötterna men det gäller att träet är väderbeständigt och tål att översköljas med vatten. Kärnved av furu eller lärk är ypperligt, likaså tryckimpregnerat trä. Är man kräsen så kan man välja att lackera träet i en fin lack och måla den i en färg som man tycker om.
Var dock beredd på att trä kan gå sönder lättare än annat material, förvara därför inte alltför tunga saker på trädäcket. Likaså bör du inte skvätta ned vatten i onödan på trädäcket, utan gå lugnt upp och ner ur/i poolen när du har eller ska bada.
Lycka till med poolbygget och njut av en pool i många år framöver!