En avkopplande oas i trädgården

En pool skapar en oas i trädgården

Att skapa en avkopplande oas i trädgården kan ge en känsla av lyx i vardagen och hjälpa dig att verkligen njuta av din hemester. Ett spabad passar perfekt för de svalare höstkvällarna och vintermånaderna när du kan sjunka ner i det varma vattnet och titta upp på stjärnhimlen. Bastun erbjuder också värme och avkoppling, medan poolen ger en svalkande effekt – även om dagens poolvärmepumpar enkelt kan värma vattnet till sköna 28 grader.

Det är inte ovanligt att barnen först önskar sig en pool och att föräldrarna sedan kompletterar med ett spabad eller bastuhus några år senare, berättar Fredrik Stenbom från PoolKungen.

En atmosfärskapare

Förutom vattenaktiviteter är poollivet ofta ett centrum för socialt umgänge. Från slutet av maj till början av september samlas familj och vänner kring poolen för att njuta av allt från morgonkaffe till kvällsfester med grillning. Poolen fungerar inte bara som en samlingspunkt, utan också som en dekorativ detalj och atmosfärskapare i trädgården.

Energibesparing med ny teknik

Genom att installera ett smart pooltak kan du förlänga badsäsongen och spara energi. Ett annat populärt komplement till poollivet är solcellsdrivna duschar, som värms upp av solenergin. Om du funderar på att skaffa en pool bör du dock vara medveten om att den kräver underhåll – även om tekniken och automatiseringen har förbättrats avsevärt. För de som bor i norra delarna av landet, där sommaren är kort, kanske en pool inte är det mest praktiska valet.

Kan man skapa sin oas i Norrland

I norra Sverige är bastun ett populärt alternativ, och det finns vissa skillnader mellan stad och landsbygd när det gäller bastuande. Bastun är vanligare på landsbygden, men det finns givetvis bastuentusiaster överallt, från norr till söder, och i både städer och på landsbygden. De nya bastuhusen har öppnat upp för fler möjligheter och fått fler att upptäcka bastuns fördelar.

Innovativ belysningsteknik har också skapat nya möjligheter för bastubad. Glasfibertrådar kan monteras bakom aggregatet, i taket eller runt inbyggda vattenskålar och kopplas till en projektor för att skapa en unik och avkopplande atmosfär.

Klassiska spaupplevelser

Vedeldade badtunnor är en annan klassisk spaupplevelse som är särskilt lämplig på landsbygden, där tillgången till elektricitet kanske är begränsad.

För den som vill ha njutningen av en vedeldad badtunna men slippa mycket av underhållet finns det nya modeller att välja mellan. Vedeldade badtunnor tillverkas numera också i glasfiber och med plastklädda insidor, vilket gör dem lättare att underhålla. De kan dessutom kombineras med reningsverk för att hålla vattnet rent och fräscht.

Ett personligt exempel som kan illustrera hur dessa olika element kan användas i trädgården är när min vän Emma bestämde sig för att skapa sin egen hemmaspa. Hon bor i ett hus med stor trädgård och ville förvandla en del av den till en plats för avkoppling och umgänge.

Emma valde att börja med att installera en pool, eftersom hon och hennes familj älskar att bada och sola under sommarmånaderna. Runt poolen anlade hon en uteplats med bekväma solstolar och en grillplats för att skapa en samlingspunkt för familj och vänner.

När hösten närmade sig och kvällarna blev kyligare, insåg Emma att hon ville ha något värmande att komplettera sin pool. Hon bestämde sig för att installera en bastu i trädgården, där hon och hennes familj kunde njuta av värmen och slappna av efter en lång dag. För att göra bastuupplevelsen ännu mer speciell monterade Emma glasfibertrådar bakom aggregatet, som skapade en fantastisk atmosfär när de kopplades till en projektor.

En annan vän till mig, Johan, bor på landsbygden och har inte tillgång till el i samma utsträckning som Emma. Istället för en pool och bastu valde han att satsa på en vedeldad badtunna. Detta gav honom och hans familj möjlighet att njuta av varma bad under stjärnhimlen, samtidigt som de kunde värma upp tunnan med ved från egen skog.

Oavsett vilket alternativ du väljer – pool, spabad, bastu eller vedeldad badtunna – kan du skapa en avkopplande och inbjudande miljö i din trädgård. Genom att kombinera dessa element med uteplatser, grillplatser och mysiga belysningslösningar kan du förvandla din trädgård till en plats där du och dina nära och kära kan njuta av kvalitetstid tillsammans och skapa oförglömliga minnen.

LÄS GÄRNA DETTA MED!!