Bygg din egna pool ovan mark

img-0

Vid planering av en pool är tomtens förhållanden viktiga att beakta.

Olika tomter kan ha sluttningar eller berg och sten i marken vilket kan göra grävarbetet utmanande. Men oavsett tomtens beskaffenhet finns det en lösning – en ”pool ovan mark” kan vara det bästa alternativet för dig.

Denna typ av pool är inte lika beroende av perfekta markförhållanden som en nedgrävd pool, vilket innebär att arbetet går snabbare och blir mindre kostsamt. En pool ovan mark ger dig flexibilitet och anpassningsbarhet till olika tomtytor. Dess design kan vara stilfull och integreras väl i trädgården.

Dessutom erbjuder den enklare underhåll och möjlighet att flytta poolen vid behov. Med en pool ovan mark kan du njuta av simning och avkoppling på din egen tomt, även om markförhållandena inte är optimala. Det är ett praktiskt och kostnadseffektivt alternativ för att skapa en underbar poolupplevelse hemma.

Kan en ovanmarkspool bli snygg?

En ovanmarkpool kan vara både snygg och estetiskt tilltalande. Många tror att en ovanmarkpool automatiskt blir mindre attraktiv och liknar en stor barnbalja mitt på gräsmattan. Men det finns faktiskt många möjligheter att skapa en stilfull design för en ovanmarkpool.

En av nycklarna är att skapa en välgenomtänkt poolomgivning. Genom att bygga ett upphöjt trädäck runt poolen och en trappa ner till trädgården kan du skapa en exklusiv relaxzon där poolen verkar vara nedsänkt i mitten. Om husets grund är tillräckligt hög kan du även integrera en altan med poolen, vilket gör det möjligt att nå den direkt från altandörrarna. Att ha poolen nedsänkt i altanen ger en elegant och sofistikerad känsla.

Det finns många andra kreativa lösningar för att göra en ovanmarkpool estetiskt tilltalande. Du kan använda olika materialval, som sten, trä eller komposit, för att ge poolområdet en naturlig och harmonisk look. Dessutom kan du dekorera området med växter, blommor, belysning och andra detaljer för att skapa en trivsam atmosfär.

Sammanfattningsvis, med rätt design och planering kan en ovanmarkpool vara lika vacker och stilfull som en nedgrävd pool. Det handlar om att utnyttja kreativa idéer och skapa en harmonisk poolomgivning som passar din estetiska smak och behov.

Skillnader ovanmarkspool / nedgrävd pool

En nergrävd pool och en pool ovan mark skiljer sig åt genom sin konstruktion. En nergrävd pool placeras i marken medan en ovanmarkspool står ovanpå markytan. För att förstå skillnaden behöver vi titta närmare på vattentryck och marktryck.

När vatten fylls i en pool, skapas ett tryck som pressar poolens väggar utåt. Tänk på vad som händer när du häller vatten i en plastpåse. Sidorna påsen pressas nedåt och utåt, vilket ger en rund form. Om du placerar påsen direkt på golvet kommer den inte att kunna behålla sin form utan kollapsa och bli oformlig. Om du däremot placerar påsen i en trångare behållare eller skål, kommer behållaren hålla påsen på plats och forma den efter sina egna väggar.

Samma princip gäller för en pool när vatten fylls i den. Vattentrycket pressar väggarna utåt och får dem att bukta. Om poolen bara ställdes på marken utan någon konstruktion runt omkring, skulle den deformeras. För att en fristående pool ovan mark ska behålla sina raka väggar, krävs en konstruktion som motverkar vattentrycket och ger poolen stabilitet. En sådan pool kallas ”självbärande” och är ett nödvändigt element vid byggandet av en pool ovan mark.

Däremot behöver en pool som ska grävas ner i marken inte en liknande konstruktion. Väggarna på jordhålet och fyllnadsmaterialet runt poolen fungerar som en motkraft. Vattentrycket verkar inifrån poolen medan marken håller emot utifrån. Dessa krafter balanserar varandra och poolen behåller sin form.

Skillnader nedgrävd pool / pool ovan mark

Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan olika pooltyper för att kunna välja rätt pool som passar dina behov. En pool som är avsedd att grävas ner fungerar inte som en ovanmarkspool, och vice versa. Det är också möjligt att en ovanmarkspool kan grävas ner, även om det inte var dess ursprungliga syfte. Vissa pooler är utformade för att kunna delvis grävas ner och ha en del ovan mark, vilket är vanligt på sluttningar.

Valet av material är också viktigt att överväga. Vissa poolföretag kan hävda att en glasfiberpool kan användas som en ovanmarkspool. Men även om den kanske verkar stabil i början kommer den inte att hålla över tid. Därför är det viktigt att noggrant undersöka vilken typ av pool du köper och se till att den verkligen passar för dina specifika behov. Att vara väl informerad om detta och göra rätt val är avgörande för att få rätt lösning.

Att förstå skillnaderna mellan pooltyper och vara påläst är nyckeln till att välja rätt pool som uppfyller dina specifika krav och behov.

Olika arbetsprocesser

En annan viktig aspekt att förstå är arbetsprocessen och i vilken ordning olika moment behöver utföras.

När det gäller en nergrävd pool utförs det största arbetet innan poolen levereras. Ett hål grävs och förbereds i marken. Sedan sänks den färdiga poolen ner i hålet och utrymmet mellan poolens väggar och jorden fylls med fyllnadsmaterial som packas och härdar. Därefter fortsätter arbetet med att slutföra området runt poolen.

Vid en ovanmarkpool är processen något annorlunda. Först behöver du gräva ut en plats, genomföra eventuell dränering och eventuellt gjuta en bottenplatta. Sedan placeras poolen på den förberedda platsen. Därefter börjar det omfattande arbetet med att bygga upp området runt poolen för att integrera den harmoniskt med huset och trädgården.

Arbetsordningen varierar alltså beroende på vilken typ av pool du väljer, och detta kan vara viktigt att förstå vid planeringen av ditt projekt. Om du till exempel bygger ett hus och samtidigt anlägger en pool kan du samordna markarbetet för både huset och poolen, vilket kan spara både tid och pengar.

Kan man bygga en pool själv?

Även om vissa byggvaruhus hävdar att man kan bygga sin egen pool, rekommenderar jag starkt att man har gedigna byggkunskaper om man ska ta sig an detta projekt. Om du inte har erfarenheten är det viktigt att ändå förstå processen kring poolbyggnation så att du kan ha en bra överblick och följa med i arbetet som utförs av professionella byggare.

Att bygga en ovanmarkspool tar vanligtvis mellan 6-10 veckor. En vecka kan räknas för att genomföra dränering och gjuta bottenplattan. Efter några dagar kan du bygga upp ramkonstruktionen och fylla den med betong, och efter ytterligare 4 veckor kommer betongen att ha härdat. Därefter lägger du en fiberduk och klär poolen med en liner. Vid det laget är själva poolen klar. Sedan återstår det estetiska arbetet runt omkring för att skapa en trevlig omgivning.

Det är dock viktigt att betona att det krävs gedigna kunskaper om materialval och byggteknik för att utföra detta korrekt. Det är därför bättre att anlita professionella byggare som verkligen vet hur man genomför poolbyggnation, för att säkerställa att du får en pool som håller över tid och fungerar på rätt sätt.

LÄS GÄRNA DETTA MED!!